Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

El General Moragas (1669 - 1715)


Josep Moragues i Mas neix a Sant Hilari Sacalm (La Selva), 1669. Petit propietari rural fa de pagès fins el 1694, amb fortes afeccions militars és conegut, a l'època, a les comarques catalanes del nord-est en les contínues guerres amb França (1652­1659, 1673-1678, 1684-1697).

Amb la necessitat de formar milícies populars per voluntaris, es produeix un allistament nombrós, aconseguit en part, pel gran ascendent social d'una sèrie de famílies que no sols apadrinen les tropes sinó que hi formen també els quadres de comandament. Entre les famílies més destacades son els Mas i els Macià-Bach de Roda de Ter, els Regàs de Manlleu, els Puig de Perafita i els Cortada de Merlès, etc. Altres famílies col.la-boradores integren tambén aquest bloc gran polític i militaritzat, que seria anomenat arreu del pais com els vigatans, com els Moragues de Sant Hilari.

Estàtua del general Moragas a Sort És quasi segur que Moragues havia estat oficial de milícies en la darrera guerra contra França, que hi va concòrrer arrossegant amb ell d'altra gent i que hí havia destacat com a home d'armes molt capaç. Només això explica el paper de relleu, polític i bèl.lic que li concedeixen poc després els vigatans.

El 1706 és ascendit a general de batalla. Li confien els càrrecs de governador de la fortalesa de Castellciutat i cap superior a les fronteres de la Seu d'Urgell. Sembla haver-se responsabilitzat de la línia compresa entre el Pallars i la Cerdanya.

EI 1710 ha de complir una missió, ha d'anar a Rialb de Noguera. Arran d'aquesta missió Josep Moragues tracta Magdalena Giralt, de Sort, vídua i senyora del llogarret de Bressui. S'hi casa. Des d'aleshores queda intensament vinculat a la capital del Pallars Sobirà. Hi té casa parada i fa estades freqüents.

Després de lluitar a Cardona, Moragues torna a Sort per veure-hi la família. Dies després s'assabenta de la ferotge repressió borbònica i determina d'escapar a França.

Moragues s'amaga a Montjuïc mentre un dels seus acompanyants lloga una altra embarcació. EI patró d'aquesta els delata. Moragues i d'altres són presos el 20 de març del 1715.

Sotmès a judici, és condemnat a mort amb dos militars que volien escapar amb ell. Els neguen tot honor i eI 27 de març són morts a garrot, descalços i amb camisa de penitent.MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries
GASTRONOMIA
FESTES I FIRES 2017

  Comarca:

  Mes:


Recomana aquesta web

  Recomana aquesta web a un amic  

WEBS TURÍSTIQUES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.