Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

Eduardo Torroja i El Pont de Suert (1.899 - 1.961)

per Dr. Joaquim Gironella i Coll


Eduardo Torroja

Quan el viatger al volant del seu cotxe i amb la mirada posada a la carretera travessa la població del Pont de Suert camí de les pistes d'esquí de la Vall d'Aran o la fascinant Vall de Boí, difícilment s'adonarà de dos signes, un modern i altre medieval, que ha deixat després de si a la seva ràpida fugida a la recerca de la neu.

Pont de Suert és un bell i antic poble a la vora del Noguera Ribagorçà, riu que dóna nom a la muntanyenca i històrica regió de l'Alta Ribagorça de la qual és cabdal. Aquesta comarca lleidatana partida en dues amb la seva homònima aragonesa i amb tot just 427 km2, és de les més petites de Catalunya. La seva orografia irregular està teixida d'alts cims on algunes superen la frontera mítica dels 3000 metres, i que són el repte de nombrosos escaladors i esquiadors que acudeixen a elles atrets per la seva bellesa i per la seva grata sensació de paradís perdut.

Els orígens de Pont de Suert estan ocults al jeroglífic del seu propi nom. El topònim antic de la vila, Suert, està documentat ja al llunyà 955, i és segons Joan Corominas, d'origen prerromà format per les paraules "zubi" (que vol dir pont) i "ire" que significa poble, formes vascoidals que voldrien dir el poble del pont. Amb el temps l'expressió primitiva s'ha extingit apareixent cap al segle XIII la paraula inicial catalana Pont que ha derivat a l'actual Pont de Suert o simplement Pont com la criden els seus habitants.

La població està presidida per la modernitzant imatge de la seva església parroquial edificada en l'any 1958 per l'insigne enginyer Eduardo Torroja. L'edifici religiós va ser construït en substitució de la primitiva església romànica, situada encara al marge esquerre del Ribagorçà i convertida en museu-magatzem dels altars de les esglésies dels pobles abandonats de la comarca. La contemplació del modern temple no pot fer menys que rememorar al visitant interessat, els avatars de la construcció d'aquesta "nova" i original església anhelada per la gent de Pont de Suert i sufragada per l'empresa hidroelèctrica ENHER, companyia que durant gairebé 25 llargs anys va tenir el seu centre neuràlgic d'operacions en la capital ribagorçana i de la qual Eduardo Torroja va ser el seu emblemàtic president.

Eduardo Torroja Miret nascut a Madrid en 1899, va ser enginyer de camins canals i ports, i acadèmic de l'Acadèmia de Ciències. La seva família per part de pare i mare procedia de Tarragona i es va instal·lar en la capital del país per motius professionals del pare. Aquest, va ser catedràtic i enginyer, i va influir en gran manera en Eduardo i els seus germans tots ells experts matemàtics, físics i enginyers. Lamentablement Eduardo Torroja va morir prematurament en 1961 i va arribar, amb l'edificació de l'església de Pont de Suert, un bell patrimoni arquitectònic d'un clar contingut alegòric religiós que ve a sumar-se al ja existent romànic de la regió (valls de Boí i Barrabés). En la seva construcció deixa ben patent altra vegada, ja que les seves obres d'enginyeria civil són nombroses a Espanya, el seu enginy i el seu profund simbolisme religiós.

L'església és d'una sola nau de forma lobular flanquejada de dues suggeridores formacions ovoideals al seu costat dret, i un absis presumiblement construït, ja que Torroja no va deixar gens escrit sobre això, sota el principi simbòlic de la resurrecció de l'espiral logarítmica. Aquesta forma geomètrica definida per Leibniz i que matemàticament significa la propietat del pol d'atreure cap a si tots els punts de la corba, vindria a representar per a alguns i tal vegada per al mateix Torroja, la frase de Jesucrist segons l'Evangeli de San Juan (12,32): "quan jo sigui aixecat de la terra atrauré a tots cap a mi".

L'altre llegat de la regió, el medieval, antecessor de la moderna església de Torroja en més de mil anys, és l'antic monestir benedictí de Lavaix. El viatger, avui en dia, només pot contemplar les seves escasses i derruïdes restes situades a la vora de la carretera que uneix Pont de Suert amb la Pobla de Segur quan les aigües del pantà d'Escales estan baixes, quedant al descobert uns quants i tétrics carreus, testimonis muts del que va ser emblemàtic priorat.

El cenobi va ser fundat al remot any 839 a la Vilanova, és a dir en un terreny de recent població. Amb el pas del temps la seva fama va arribar a l'oïde del rei Jaime I, que li va concedir privilegis i dominis fins a la mateixa Vall d'Aran. Ple d'història i de vitalitat va ser la sepultura triada pels comtes d'Erill, senyors d'aquestes terres, i el punt de partida de la medieval població de Pont de Suert com centre comercial de la comarca. Segles més tard, en 1835, el monestir va ser abandonat i saquejat, i alguns dels seus carreus poden trobar-se avui en dia als carrers de la vila o a la seva plaça del Mercadal.

Ara, el nom de Pont de Suert és un punt més en el mapa de carreteres situat al nord de la província de Lleida, on tot just alguns viatgers es paren uns minuts per a contemplar amb sorpresa la façana d'una església plena de simbolisme i d'una arquitectura que si més no la defineixen de diferent; després, segueixen rabents cap a la meta del seu viatge. Ignoren que el nom de Pont de Suert és de fet un pleonasme (el pont del poble del pont) i que tanca a la seva sina una antiga història que els alts cims a manera de guardians han conservat gelosament a través del temps.

MAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries
GASTRONOMIA
FESTES I FIRES 2017

  Comarca:

  Mes:


Recomana aquesta web

  Recomana aquesta web a un amic  

WEBS TURÍSTIQUES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.