Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

08/01/2009

Igualada (Anoia), primer cap de setmana després 17 de gener.


La festa dels Tres Tombs a Igualada és una mostra viva de la importància de les celebracions de Sant Antoni en el conjunt del territori català. La transcendència històrica dels traginers de la zona de l'Anoia han convertit aquesta celebració igualadina en una diada molt especial.

La figura de Sant Antoni és una de les més venerades a la cultura occidental. La seva llegendària història, els poders que se li atribueixen com a sanador i la seva condició de protector dels animals de peu rodó, l'han convertit en protagonista d'un munt de celebracions al nostre país, que s'han vinculat, en molts casos, a rituals de benedicció del bestiar.

A l'Anoia, la importància del dia de Sant Antoni no es pot entendre sense parlar dels traginers, comerciants i transportistes que amb els seus carros amb cavalleries feien arribar les manufactures papereres, tèxtils i adoberes des d'Igualada fins a Barcelona, Tarragona i als mercats de Castella o altres indrets llunyans, com els ports de A Corunya, per a l'exportació de mercaderies a les Amèriques. D'aquí el pes que té el Gremi de Traginers de la vila, tradicionalment encarregat d'organitzar la festa dels Tres Tombs.

Quan els cavalls, les mules i els ases eren indispensables per al transport de persones i mercaderies i per a les feines del camp, la festa de Sant Antoni era, sense dubte, la més important de l'hivern. Des de 1822, a Igualada celebren la festa de Sant Antoni amb nombrosos actes, entre els quals destaca la Cavalcada dels Tres Tombs.

L'acte central de la festivitat és la benedicció dels animals. Es creu que amb la benedicció, els animals resten protegits de malalties i desgràcies durant tot l'any. El dia de Sant Antoni, pagesos i traginers raspatllen els seus animals i preparen els guarniments per tal de portar-los a beneir amb els seus millors arreus. L'origen dels Tres Tombs està en el mateix ritual de benedicció dels animals. El nom prové del fet de donar voltes a l'entorn d'un lloc sagrat: l'església, la imatge del sant, una ermita, una creu o la foguera de Sant Antoni.

Durant la dècada dels seixanta, adaptant la tradició a la nova realitat del treball al camp, en alguns pobles es portaven els tractors a la plaça per rebre la benedicció de Sant Antoni. Avui, la benedicció es segueix fent en moltes poblacions, però moltes vegades, els protagonistes són els animals de companyia com ara gossos i gats.

La Cavalcada

La Cavalcada dels Tres Tombs d'Igualada es pot considerar com una celebració amb identitat pròpia que té en l'antiga festa de Sant Antoni només un referent formal. A Igualada, el diumenge més proper a la festivitat de Sant Antoni es fa l'espectacular cavalcada on hi participen un gran nombre de carruatges i cavalleries que recorren els carrers i places de la vila. La celebració esdevé una desfilada impressionant de carros de transport, carruatges de passeig i, l'especialment apreciada, diligència igualadina. Els grups de cavallers guarnits amb les seves millors gales desfilen acompanyats de personatges que representen oficis, avui desapareguts, que donaven vida al Gremi: "sagals", "matelots", caps de quadra, manescals i mossos del fre, entre altres.Font: festes.orgMAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries
GASTRONOMIA
FESTES I FIRES 2017

  Comarca:

  Mes:


Recomana aquesta web

  Recomana aquesta web a un amic  

WEBS TURÍSTIQUES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.