Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

24/11/2008

El misteri de concepció de Maria. Diferents poblacions, 8 de desembre.


El misteri de la concepció de Maria

El 8 de desembre és un dia festiu, no laborable, en què l'Església cristiana celebra la Immaculada Concepció de Maria. Popularment coneguda per La Puríssima, la festa rememora el misteri segons el qual Maria va ser concebuda sense la intervenció de la sexualitat de santa Anna i sant Joaquim, els seus pares.

Tot i ser un dia festiu, molts catalans no saben què se celebra exactament el dia de la Puríssima i fins i tot és molt freqüent que molts confonguin la Immaculada Concepció de Maria amb la Immaculada Concepció de Jesucrist, dos conceptes relacionats però diferents.

Què celebrem el dia 8 de desembre, festivitat de la Puríssima? Aquesta és una pregunta que molts ens hem fets aquests dies. En aquest article repassem el significat d'aquesta festa i la seva història al llarg de la història a Catalunya.

El dogma de fe

La celebració de la Immaculada Concepció és una festa que s'emmarca dins l'àmbit de creences del cristianisme, i més concretament dins els dogmes de fe, és a dir, dins aquells temes que o es creuen o no, perquè no són empíricament demostrables. El 8 de desembre és el dia escollit per celebrar que Anna, mare de la Mare de Déu, es queda embarassada de Maria. Bé, no només això, si no que es commemora que queda embarassada de manera misteriosa, sense la intervenció de Joaquim, el seu marit. És a dir, es celebra que Maria és concebuda sense taca, immaculada. El principal argument a favor d'aquesta tesi és que si Maria va ser escollida per encarnar a Jesucrist, ella també havia d'haver estat lliure de pecat.

Aquest concepte, que es basa en el fet d'existir sense haver estat engendrat, no és ni original ni exclusiu del cristianisme i també el trobem associat a certes deesses de la mitologia grega.

Petita història de la celebració

La festa ja es celebrava en alguns indrets en el segle XII, però no va ser fins al segle XIV que va agafar embranzida gràcies, en part, a les profundes controvèrsies i disquisicions intel·lectuals que van enfrontar durant molts anys a partidaris i detractors de la festa amb l’objectiu d’aclarir els termes i el sentit del misteri concepcionista.

La Corona Catalano-Aragonesa en va ser partidària des del segle XII gràcies als escrits favorables de Ramon Llull, Francesc Eiximenis i Bernat Metge i de molts prosistes i poetes de la nostra literatura antiga. A Barcelona la primera referència escrita que se'n té és de l'any 1281, quan el 4 de novembre, el bisbe Arnau de Gurb va aprovar la fundació d'una festa en honor a la Immaculada Concepció de Maria.

El concepte va ser el centre de profundes controvèrsies i disquisicions intel·lectuals entre partidaris i detractors de la festa al segle XIV, amb l'objectiu d’aclarir els termes i el sentit del concepte.

El Consell de Cent va fer que la festa de la Immaculada fos un dia de precepte. El bisbe Raimon Cascales ho decretà el dia 13 de desembre de 1390 i per reial decret estengué dit precepte per tota el Regne d'Aragó. A partir del segle XIV els monarques catalans ordenen a tota la jerarquia eclesiàstica, a vegades fins i tot sota amenaça de presó, l'obligatorietat de celebrar a perpetuitat aquesta festa anual a les diòcesis. Hi ha documents que proven que fou així a Tarragona, València, Lleida, Girona, La Seu d’Urgell, Saragossa, Ciutat de Mallorca, Vic, Tortosa, etc.

Al segle XVII el patronatge de La Puríssima es va estendre entre ciutats, gremis, ordes militars i associacions piadoses. És aleshores que, al segle XVII, els protestants neguen el dogma de la Immaculada Concepció de Maria.

A mitjans segle XVIII, Carles III aconsegueix que es declari la Immaculada Concepció patrona d'Espanya i dels seus dominis i d'aquesta manera va quedar associada definitivament a la sobirania espanyola. En l'actualitat és la patrona de l'exèrcit espanyol.

El misteri concepcionista no es va convertir en dogma catòlic fins el 8 de desembre de 1854, quan l'Església, a través de Sa Santedat Pius IX, declara oficialment la Immaculada Concepció com a dogma de fe i d'aquesta manera mira d'arrelar la devoció cap a la Puríssima. A la declaració li segueixen grans festes religioses a Barcelona, que també es repeteixen l'any 1904.

Avui, la festa és celebrada pels catòlics i els cristians ortodoxos, però no entre els protestants, que rebutgen aquesta teoria i en general la veneració i el culte a Maria. El dia 8 de desembre és un dia festiu a Catalunya, que sovint s'enllaça amb la també festa de la Constitució espanyola, el 6 de desembre, en un pont que és aprofitat per molts catalans per fer un viatge fora del país.

La representació de la Puríssima

En aquesta representació, com a Puríssima, Maria ha estat pintada i esculpida tradicionalment com una dona jove vestida amb una túnica blanca i un mantell blanc, que duu una corona amb dotze estrelles. Un dels principals trets d'aquesta representació és que està d'empeus sobre una lluna minvant cap per avall, entre el cel i la terra, i trepitjant, amb un peu, una serp que representa el pecat original.

Tota aquesta simbologia prové de la identificació que, al segle XVII i com a conseqüència de la negació del dogma, es va fer, entre la Immaculada Concepció i la "mulier amicta sole" una misteriosa dona que apareix al llibre de l'Apocalipsi.

Una de les imatges més antigues de la Puríssima fou la que Martí l'Humà va regalar a l'església catalana i que encara es guarda a l'arxiu de la Catedral de Barcelona.

A Maria!Font: festes.orgMAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries
GASTRONOMIA
FESTES I FIRES 2017

  Comarca:

  Mes:


Recomana aquesta web

  Recomana aquesta web a un amic  

WEBS TURÍSTIQUES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.