Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

13/01/2011

La calçotada es consolida com la gran festa gastronòmica.


La calçotada es consolida com la gran festa gastronòmica de l'hivern

La calçotada s'ha convertit en l'excusa perfecta perquè amics i familiars es retrobin al començament de cada any al voltant d'una taula. La dimensió d'aquesta festa gastronòmica es tradueix per milions de quilos en les xifres de producció i de comercialització d'una ceba grillada que aconsegueix el seu zenit gustatiu al gener.

Enguany la Gran Festa de la Calçotada de Valls avança una setmana la seva data tradicional de l'últim diumenge de gener: es fa el dia 23, per no solapar-se amb la Candelera, quan la seva raó de ser originària buscava precisament aquesta coincidència en el calendari. Però l'aparent paradoxa té una explicació que ens fa avinent Josep Maria Gatell, titular de la Masia Bou, de Valls, temple seminal de la calçotada -aquí és on van néixer en termes de restauració-, explica que "després de la guerra espanyola, molts vallencs van acabar anant a treballar a fàbriques de Barcelona, Sabadell, Terrassa, però per la festa major d'hivern sempre tornaven a Valls, i aquesta es fa per la Candelera, el 2 de febrer. Aquella era una oportunitat de trobada entre els familiars i amics d'abans amb les noves relacions que s'havien fet a ciutat. I les primeres calçotades, particulars, les fan aquells grups. És per això, que s'han acabat associant les dates de finals de gener com les millors pels calçots però en realitat se'n poden menjar tot l'hivern. Nosaltres en tenim des de mitjan octubre i n'hi ha fins ben bé Setmana Santa. Però la Candelera cada deu anys té una programació festiva extraordinària, especial, són les Festes Decennals de Valls, i aquest 2011 toca. És per aquesta raó que enguany s'ha canviat la data la Gran Festa de la Calçotada: no per la Candelera en si sinó per les Decennals".

La Gran Festa de la Calçotada, que com cada any programa degustacions, cercaviles, concursos tant de calçots com de salses, demostracions de com s'ha de fer la cocció, és celebració i promoció tant del producte com del territori on es fa el calçot: cada cop més, les trobades nadalenques clouen amb el compromís de quedar "per fer la calçotada". Una calçotada, sigui particular sigui feta en el context d'una anada a algun restaurant de les comarques on es conrea aquesta liliàcia (que són l'Alt i Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès), s'ha convertit en la coartada pel retrobament amb parents i amistats passat un temps de les festes de Nadal. Com ja hem remarcat a la Gastroteca en diverses ocasions, el calçot de Valls és una Indicació Geogràfica Protegida que només permet reconèixer-se i etiquetar-se com a tal a condició de reunir determinats requisits d'elaboració, de calibre.
El calçot es comercialitza fonamentalment a Mercabarna, el Mercat del Camp, mercats locals de proximitat, així com via restaurants especialitzats a fer calçotada i també via la Societat Agrícola de Valls, que en distribueix arreu. Fonts de la Cambra de Comerç de Valls concreten que la producció global de calçots d'aquesta temporada no es bellugarà gaire dels 40 milions de quilos, però només uns 5 dels quals, obtinguts per 16 productors, correspondran a la IGP.
Es tracta d'unes xifres estàndard, si de cas un pèl a l'alça en relació amb anys anteriors. La qualitat del calçot, en canvi, sí que promet singular excel·lència en color i sabor, mercès a una climatologia, d'humitat moderada, que li ha estat molt favorable.

Font: gastrteca.catMAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries
GASTRONOMIA
FESTES I FIRES 2017

  Comarca:

  Mes:


Recomana aquesta web

  Recomana aquesta web a un amic  

WEBS TURÍSTIQUES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.