Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

28/04/2009

Figueres (l'Alt Empordà), Pels volts del 3 de maig


Centenars d'actes culturals, festius i esportius omplen, cada any, tots els racons de la vila de Figueres quan arriben les Fires i Festes de la Santa Creu. Nascut inicialment a redós d'una fira comercial, l'esdeveniment s'ha anat complementant amb un ampli ventall d'activitats que l'han acabat convertint en la veritable festa major de la capital altempordanesa.

Història de les Fires i Festes

Les Fires i Festes es celebren almenys des de 1420, data de la seva primera referència escrita. Originàriament, la celebració era una fira de maquinària eminentment agrícola a la que posteriorment se li van anar afegint nous continguts. Avui, el component firaire de les Fires i Festes la Santa Creu és encara molt important i està format per la Fira de Dibuix i Pintura (des de 1961), la Fira del Llibre Vell i d'Ocasió (des de 1979), la Fira d'Artesania (des de 1982), la Fira d’Alimentació (des de 1985), la Fira del Segell, Moneda i Col·leccionisme (des de 1978), la Trobada de Plaques de Cava (des del 2002) i una Fira dels Ocells i la Natura.

Les flors i la Santa Creu

Les celebracions, que duren una setmana i mitja, tenen lloc al voltant del cap de setmana més proper al 3 de maig. Comencen divendres amb el cercavila dels grups de cultura popular de la ciutat, el pregó inaugural i l'elecció de la pubilla de l'Empordà. El dia central de la festa és el 3 de maig, diada de la Santa Creu. Aquest dia té lloc l'ofici solemne de festa major, amb el tradicional pilar caminat dels Castellers de Figueres, que va des de l'església fins a la plaça de l'Ajuntament. Després es celebren la benedicció del terme i el Concurs de les Creus Florals que s'instal·len pels diferents carrers de la ciutat. La presència de l'element floral associat a la festa es manifesta també en el Concurs de Roses per a Afeccionats que s’organitza cada any des de 1950.

Els actes festius més importants

El programa d'actes de les Fires i Festes de Figueres és extensíssim i es pot agrupar en tres grans blocs: els actes relacionats amb la música, les activitats esportives i el conjunt d'activitats de cultura popular i tradicional catalana.

D'entre les activitats musicals destaca la programació de balls de diferents gèneres i procedències i, especialment, el concorregut festival de música "Embarraca't", que compta amb la participació de moltes de les entitats de la vila, que aquests dies gestionen les casetes -unes barres de bar anomenades “barraques”- amb l’objectiu d’obtenir finançament per a les seves activitats anuals.

D'entre la programació esportiva destaquen els campionats de dards, petanca i ping-pong i la Marxa Cicloturista (des de 1980).

Finalment, un dels elements més destacats de les Fires i Festes de Figueres és el cicle d’activitats d’arrel tradicional que s’organitza, des de 1997, sota el nom de "Berrugam". El festival pren el nom d'En Berruga, el capgròs més antic i popular de Figueres, que es caracteritza per tenir un bony al cap, una fesonomia molt similar a la del nan "Lligamosques" d'Olot, i a la de la família de caps de "Llúpia" de Vic. En els seus orígens en Berruga era un capgròs que, armat amb un fuet, tenia la funció d’obrir pas als gegants, empaitar als més menuts i crear l’ambient de festa de les cercaviles de Corpus, Santa Creu i Reis. A Figueres, la tradició explica que l’infant que aconseguia prendre-li el fuet i el portava a l’Ajuntament era recompensat amb diners i també que en Berruga empaitava i incordiava a determinades persones i no parava fins que la persona en qüestió no li pagava una copa.

Durant els dies que duren les festes també es realitzen innombrables d’altres activitats culturals com obres de teatre, un bon grapat d'exposicions i concursos d'índole diversa, com el de colles sardanistes (des de 1958) o el d'animals domèstics (des de 1980).

Text: Manel Carrera i Escudé

Font: festes.orgMAPA DE TERRITORIS
Mapa de vegueries
GASTRONOMIA
FESTES I FIRES 2017

  Comarca:

  Mes:


Recomana aquesta web

  Recomana aquesta web a un amic  

WEBS TURÍSTIQUES

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.