Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS

El Neolític i Megalític a Catalunya


Durant el període Neolític a Catalunya, les comunitats es tornen sedentàries i comencen a ser ramaderes i agricultores, creant una cultura funerària anomenada dels "sepulcres en fossa", a la necròpoli de la qual es troben ofrenes en forma de collarets, utensilis, etc, que evidencia l'inici de creences religioses. Museu de Montserrat (Monestir de Montserrat), Toll (Moià) i Riner (Solsonès).

També apareix la ceràmica, que en el territori català, es caracteritza per un acabat tosc, decorat amb incisions fetes amb la vora dentada de petxines (ceràmica cardial). Museu de Montserrat (Monestir de Montserrat).

Amb l'arribada de l'Edat dels Metalls, les manifestacions artístiques amplien encara més la seva varietat, i trobem objectes d'ús personal, com collarets, anells, brazaletes, navalles i eines per a treballar el camp.

Al tercer mil·lenni abans de Crist es van introduir a la península ibèrica una sèrie d'elements culturals que van donar lloc a la civilització dels megàlits, que es troben esquitxats per tota la geografia catalana, (gairebé 300).

Dolmen
Interior del dolmen de galeria coberta de Cova d'En Daina (Romanyà de la Selva)


Els megàlits més corrents són els funeraris, sepulcres col·lectius de tipus dolmen, tipus galeria coberta i sepulcre de corredor. Totes aquestes construccions es realitzaven amb pedres de grans dimensions, sent el resultat d'un treball col·lectiu i de gran organització.

A l'interior de les cambres funeràries, es dipositaven morts pertanyents a la mateixa família. Altra manifestació megalítica característica del període són els menhirs, que possiblement eren utilitzats com punts de referència i no com element funerari.

Santa Cristina d'Aro, Romanyà de la Selva i Fonteta (Baix Empordà); Vilassar de Dalt (Maresme); Roses, Sant Climent Sescebes i Bescaran (Alt Empordà).

L'època megalítica va aportar, a més, ceràmiques decorades, armes de metall, motlles i altres elements antropològics.


ART A LA PREHISTÒRIA
I ANTIGUITAT
ART A LA EDAT MITJANA

   » Romànic
   » Gòtic

ART A LA EDAT MODERNA
I CONTEMPORÀNEA

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.