Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Chercher:    
CATALOGNE
LES VIGUERIES HISTOIRE DE LA CATALOGNE L'ART EN CATALOGNE GÉOGRAPHIE ET CARTES GASTRONOMIE FÊTE ET FOLKLORE
SERVICES
HÔTELS ET PENSIONS APPARTEMENTS GITES RURAUX CAMPINGS RESTAURANTS AUBERGES ET REFUGES COLONIES DE VACANCES SPORTS D'AVENTURE STATIONS THERMALES CAVES
TOURISME
MINI GUIDES GRATUITS VISITES ITINÉRAIRES REPORTAGES PANORAMIQUES 360º VIDEOS CHERCHEUR D'ITINÉRAIRES
MONOGRAPHIQUES
PONTS MÉDIÉVAUX CHÂTEAUX DE CATALOGNE MYCOLOGIE EN CATALOGNE PERSONNES CÉLÈBRES ARTICLES
RENSEIGNEMENTS UTILES
INFORMATIONS LE TEMPS
TERRITOIRES
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS


Introducció a l'art a Catalunya


La presència de l'home a Catalunya es remunta al Paleolític, deixant les primeres manifestacions dels seus instruments quotidians, en forma d'utensilis de pedra i ossos tallats que trobem en multitud de jaciments prehistòrics.

Del període Neolític es conserven vestigis de la cultura dels "sepulcres en fossa", i importants pintures rupestres (coves de Cogul i Ulldecona), així com les primeres mostres de ceràmica decorada. La cultura Megalítica, també deixa a Catalunya nombrosos monuments funeraris (menhirs i dòlmens). Vista nocturna del campanar de Sant Climent de Taüll. Segle XII.

Amb l'ocupació de la Badia de Roses (Empúries) pels grecs al segle VII a. de C., s'introduirà a Catalunya una gran quantitat d'expressions de la seva cultura com escultures i ceràmiques.

Les tribus iberes van desenvolupar una cultura que també va deixar importants manifestacions (Ullastret o Olèrdola), i mostres d'objectes ceràmics, de bronze i orfebreria.

L'arribada dels romans a partir del segle III a. de C., suposa per a Catalunya una rica herència d'arquitectura civil i religiosa (Tarragona, Roda de Berà, Empúries, etc), en forma d'amfiteatres, circs, palaus, termes, arcs de triomf, escultures en marbre, mosaics i ceràmiques.

L'arribada del Cristianisme, significarà l'aparició de l'art paleocristià, i l'arribada de pobles estrangers europeus deixarà elements visigots (Terrassa), de diversa índole, de la mateixa manera que el pas de la cultura islàmica (Lleida, Balaguer i Tortosa).

L'art pre-romànic dels segles IX i X (Sant Miquel de Cuixà), i el romànic dels segles XI i XII (Taüll), significarà una esplendor artística sense precedents a Catalunya, amb obres d'arquitectura civil i religiosa, pictòrica i escultòrica.

Els monestirs del segle XIII (Poblet, Santes Creus), i altres majestuoses construccions marcaran el període de transició entre el romànic i el gòtic, que culminarà amb impressionants catedrals (Manresa, Barcelona) als segles XIV i XV. Dona i Ocell. Joan Miró 1973.

L'art renaixentista també deixarà la seva influència a Catalunya, igual que el Barroc i el Neoclàssic, tant en arquitectura civil com religiosa, i també en arts decoratives i escultura (Palau de Lloctinent, Seu Nova de Lleida, Llotja de Barcelona).

La revolució industrial del segle XIX suposarà una influència artística notable en arquitectura romàntica i en pintura i escultura (Damià Campeny, Marià Fortuny).

Amb l'entrada del segle XX, i coincidint amb el període d'afirmació catalanista, arribarà l'època del modernisme, amb uns paràmetres estètics extraordinaris, tant en el plànol arquitectònic, com en pintura i escultura (Antoni Gaudí, Domenech i Montaner, Puig i Cadafalch, Josep Llimona, Rusiñoll). El corrent racional del Noucentisme, també deixarà obres de Aristides Maillol, entre altres.

El surrealisme de Joan Miró i Salvador Dalí deixarà un llegat d'obres escultòriques i pictòriques reconegudes internacionalment, de la mateixa manera que els comtemporanis Bohigas, Bofill i Busquets.

El vanguardisme de Tàpies i altres artistes, així com les escultures formalistes de Josep Maria Subirachs, continuen situant a Catalunya, també en l'actualitat, al cap de l'expressió artística.
ART A LA PREHISTÒRIA
I ANTIGUITAT
ART A LA EDAT MITJANA

   » Romànic
   » Gòtic

ART A LA EDAT MODERNA
I CONTEMPORÀNEA

Faites un lien  |  Votre page de début  | 

Cette page a été réalisée par NetCom2 Internet, S.L.. Pour de plus amples informations vous pouvez utiliser notre email de Contact. Pour des questions techniques concernant ce site Web, vous pouvez vous adresser par email à: webmaster@vegueries.com. La page a été mise à jour pour la dernière fois le 02/12/2016. La résolution optimale est de 1024 pixels et 16 bits de couleur.

Veuillez lire SVP notre Vente de photographies et cartes, Politique de vie privée et Conditions d'Utilisation et Remarque légale.