Aquesta web utilitza cookies per obtindre dades estadístiques de la navegació dels seus usuaris. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús. X Tancar

Catalunya hotel camping rural apartaments viatge platja montanya aventura restaurants
Català  Español  English  Française
vegueries.com
turisme barcelona turisme girona turisme lleida turisme camp de tarragona turisme catalunya central turisme terres del ebre turisme alt pirineu i aran turisme andorra turisme catalunya nord turisme la franja turisme illes balears
  
Cercar:    
CATALUNYA
LES VEGUERIES HISTÒRIA DE CATALUNYA L'ART A CATALUNYA GEOGRAFIA I MAPES GASTRONOMIA FESTA I FOLKLORE
SERVEIS
HOTELS I HOSTALS APARTAMENTS CASES RURALS CÀMPINGS RESTAURANTS ALBERGS I REFUGIS CASES DE COLÒNIES ESPORTS D'AVENTURA BALNEARIS CELLERS
TURISME
MINI-GUIES GRATUÏTES VISITES RUTES REPORTATGES PANORÀMIQUES 360º VÍDEOS CERCADOR DE RUTES
MONOGRÀFICS
PONTS MEDIEVALS CASTELLS DE CATALUNYA MICOLOGIA A CATALUNYA BIOGRAFIES IL.LUSTRES ARTICLES
UTILITATS
NOTÍCIES EL TEMPS
TERRITORIS
BARCELONA GIRONA LLEIDA CAMP DE TARRAGONA CATALUNYA CENTRAL TERRES DE L'EBRE ALT PIRINEU I ARAN ANDORRA CATALUNYA NORD LA FRANJA ILLES BALEARS


Introducció a l'art a Catalunya


La presència de l'home a Catalunya es remunta al Paleolític, deixant les primeres manifestacions dels seus instruments quotidians, en forma d'utensilis de pedra i ossos tallats que trobem en multitud de jaciments prehistòrics.

Del període Neolític es conserven vestigis de la cultura dels "sepulcres en fossa", i importants pintures rupestres (coves de Cogul i Ulldecona), així com les primeres mostres de ceràmica decorada. La cultura Megalítica, també deixa a Catalunya nombrosos monuments funeraris (menhirs i dòlmens). Vista nocturna del campanar de Sant Climent de Taüll. Segle XII.

Amb l'ocupació de la Badia de Roses (Empúries) pels grecs al segle VII a. de C., s'introduirà a Catalunya una gran quantitat d'expressions de la seva cultura com escultures i ceràmiques.

Les tribus iberes van desenvolupar una cultura que també va deixar importants manifestacions (Ullastret o Olèrdola), i mostres d'objectes ceràmics, de bronze i orfebreria.

L'arribada dels romans a partir del segle III a. de C., suposa per a Catalunya una rica herència d'arquitectura civil i religiosa (Tarragona, Roda de Berà, Empúries, etc), en forma d'amfiteatres, circs, palaus, termes, arcs de triomf, escultures en marbre, mosaics i ceràmiques.

L'arribada del Cristianisme, significarà l'aparició de l'art paleocristià, i l'arribada de pobles estrangers europeus deixarà elements visigots (Terrassa), de diversa índole, de la mateixa manera que el pas de la cultura islàmica (Lleida, Balaguer i Tortosa).

L'art pre-romànic dels segles IX i X (Sant Miquel de Cuixà), i el romànic dels segles XI i XII (Taüll), significarà una esplendor artística sense precedents a Catalunya, amb obres d'arquitectura civil i religiosa, pictòrica i escultòrica.

Els monestirs del segle XIII (Poblet, Santes Creus), i altres majestuoses construccions marcaran el període de transició entre el romànic i el gòtic, que culminarà amb impressionants catedrals (Manresa, Barcelona) als segles XIV i XV. Dona i Ocell. Joan Miró 1973.

L'art renaixentista també deixarà la seva influència a Catalunya, igual que el Barroc i el Neoclàssic, tant en arquitectura civil com religiosa, i també en arts decoratives i escultura (Palau de Lloctinent, Seu Nova de Lleida, Llotja de Barcelona).

La revolució industrial del segle XIX suposarà una influència artística notable en arquitectura romàntica i en pintura i escultura (Damià Campeny, Marià Fortuny).

Amb l'entrada del segle XX, i coincidint amb el període d'afirmació catalanista, arribarà l'època del modernisme, amb uns paràmetres estètics extraordinaris, tant en el plànol arquitectònic, com en pintura i escultura (Antoni Gaudí, Domenech i Montaner, Puig i Cadafalch, Josep Llimona, Rusiñoll). El corrent racional del Noucentisme, també deixarà obres de Aristides Maillol, entre altres.

El surrealisme de Joan Miró i Salvador Dalí deixarà un llegat d'obres escultòriques i pictòriques reconegudes internacionalment, de la mateixa manera que els comtemporanis Bohigas, Bofill i Busquets.

El vanguardisme de Tàpies i altres artistes, així com les escultures formalistes de Josep Maria Subirachs, continuen situant a Catalunya, també en l'actualitat, al cap de l'expressió artística.
ART A LA PREHISTÒRIA
I ANTIGUITAT
ART A LA EDAT MITJANA

   » Romànic
   » Gòtic

ART A LA EDAT MODERNA
I CONTEMPORÀNEA

Enllaça'ns  |  La teva pàgina d'inici  | 

Aquesta pàgina ha estat realitzada per NetCom2 Internet, S.L.. Per més informació podeu utilitzar el nostre e-mail de Contacte. Per a qüestions tècniques referents a aquest website podeu adreçar-vos per e-mail a webmaster@vegueries.com. La pàgina ha estat actualitzada per darrera vegada el 10/04/2017. La resolució òptima es de 1024x768 píxels i color de 16 bits.

Si us plau llegiu la nostra Venda de fotografies i mapes, Política de privacitat i Condicions d'Utilització i Nota legal.